Mutfak Aydınlatma Önerileri

Yazar Unknown 17 Nisan 2013 Çarşamba 0 yorum


  İnsanlar mutfak dekorasyonunda aydınlatmayı genelde gözden kaçırmaktadırlar. Halbuki evin sakinleri özellikle kadınlar burada oldukça fazla zaman geçirmektedirler. Günümüzde çok fonksiyonlu mutfaklar sadece yemek pişirmek için değil aile veya arkadaşların sohbet için toplandığı yer olarak da kullanılmaktadır. Genel olarak dekorun en önemli özelliği iyi bir aydınlatmadır. Mutfak aydınlatmasına gelince sadece yeterli olması değil, çok aşırı olmaması da sağlanmalıdır. Aynı zamanda mimari detaylar ve genel mutfak dekorasyonunun temasını vurgulamaya da dikkat etmek gerekir.
Mutfak aydınlatması için bazı fikirler sunalım. 

Mutfak aydınlatma çeşitleri

Fonksiyonel aydınlatma

Fonksiyonel aydınlatma, mutfa
ktaki görevleri yerine getirmek için kullanılır. Bunun dışında dolap ve çekmece içlerinin aydınlatılması sürekli kullanılan malzemeleri bulmak için hedeflenmektedir. Bir mutfakta; ortak mutfak aydınlatması olarak genelde floresan, gömme ışıklar ve düşük voltaj aydınlatması bulunmaktadır. Görev aydınlatması olan gömme ışıkların aydınlatma amaçları içinde özellikle lavabo ve tezgah üzeri vardır.

Dekoratif aydınlatma




Dekoratif aydınlatma armatürleri çoğu zaman süs amaçlı, mutfağa belirli bir görünüm vermek için veya belirli alanları vurgulamak içindir. Örneğin yemek masasını vurgulamak için kullanabilirsiniz. Azımsanacak durumlarda bu ışık size mutfak görevleri gerçekleştirmenize yardımcı olabilir. Demir Ferforje cam, kalaylı ve renkli saten nikel aydınlatma bu günlerde modaya uygun.

Bazı İpuçları

Mutfak aydınlatma armatürleri tipine karar verirken oda boyutunu dikkate almak gereklidir.

Evye, ocak, tezgâh, ada ve üzeri alanlar ve dolapları, mutfakta ana çalışma alanları, düzgün aydınlatılmış olmalıdır. Burada da görev yapılabilir aydınlatma kullanın.

Ayrıca mutfak faaliyetlerinin çoğunluğu pişirme esnasında ve tezgahta gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden bu alanlara iyi aydınlatma  gerekir. Bu amaçla, yanında selektör sağlayan bir aydınlatma ya da avize fikstür kullanabilirsiniz.

Işığı açtıktan sonra görevlerin çoğunu gerçekleştirdiğiniz alanda hiçbir gölge kalmadığından emin olun.

Işığın yoğunluğunu ruh halinize göre ayarlayabilmek için kısa huzmeli farlar kullanmak iyi bir fikirdir.

Renkli aydınlatmalar kullanmayı planlıyorsanız, aynı rengi tüm mutfak aydınlatması için çalışın.

Hiç yorum yok :